Kylpytynnyri – rakkaalla lapsella on monta nimeä

mai 30, 2013 in blog

Kylpytynnyri tunnetaan monella nimellä. Hulju-sanaa on käytetty vanhassa suomalaisessa kansankielessä kuvaamaan lukuisia erilaisia veteen tai muuhun nesteeseen liittyviä esineitä, tiloja ja toimintoja – kylpyastiaa se on merkinnyt ilmeisesti erityisesti itäisissä murteissa. Palju taas on läntisempää perua – muista sanoista pulju on hieman tuntemattomampi ja merkitykseltään laajempi, kun taas muut ovat modernin kielenkäytön tuotoksia. Esimerkkejä jälkimmäisistä ovat lämminvesiallas, lämminvesitynnyri, kuumavesitynnyri.

Käsitellyt puiset kylpytynnyrit yleistyivät Suomessa uudelleen poreallasinnostuksen jälkimainingeissa, vaikka puulämmitteisiä kylpyastioita ja kylpytynnyreitä on toki ollut käytössä aiemminkin. Perinteinen suomalainen kiuaslämmitteisyys ja puumateriaalien käyttö tuntuivat sopivan myös moderniin suomalaiseen ranta- ja mielenmaisemaan, ja parin vuosikymmenen takaisesta luksustuotteesta muodostui nopeasti juhlatilaisuuksien ja laatua arvostavien saunamajurien suosikkituote, joka lämpiää pienellä vaivalla kesät talvet ja on helppo ja yksinkertainen käyttää, edullisuudesta puhumattakaan. Paitsi että halpa kylpytynnyri on hyväksi koettu vaihtoehto saunalle tai jopa sisäuima-altaalle, se on myös kohonnut monivuotiseksi kestosuosikiksi juhlatilaisuuksien ja kokoontumisten keskipisteenä, henkilökohtaisemmista rentoutumiseen liittyvistä käyttötarkoituksista puhumattakaan. 

Kylpytynnyrien kehityksessä on otettu viime vuosikymmenen aikana useita askelia käyttäjäystävällisyyden ja pitkäikäisyyden suuntaan, mikä johtuu osin käyttökokemusten karttumisesta, erityisesti suomalaisen käyttöympäristön ja ilmaston sekä näiden asettamien vaatimusten osalta, ja osin myös ilmapiirin muutoksesta; aiemmin luksustuotteeksi mielletty kylpytynnyri on saanut hyväksynnän myös jokaviikkoisessa käytössä ja ’saunan jatkeena’, mikä edelleen on vaikuttanut vaatimustasoon ja hinnoitteluun. Nykyiset lämpökäsitellyt kylpytynnyrit – myös talvisin ulkokäytössä olevat – ovatkin huippulaatuisten puumateriaalien, kehittyneiden tuotantomenetelmien ja pintakäsittelymenetelmien ansiosta ainakin periaatteessa ikuisia. Yleisimmät huljujen valmistuksessa käytetyt materiaalitovat kotimainen mänty, kuusi ja lehtikuusi, jotka ovat kestäviä ja helppohoitoisia.